Den eviga frågan bland fotografer och andra konstnärer; hur ska vi tänka vid prissättning och varför?

Så här gör jag

Det lättaste är att ta en av mina bilder som exempel. Vi tar en purfärsk som publiceras på min Instagram just nu:

Bakgrundsinformation

 • Förberedelser tog ca 7 timmar
  Här ingår idé, koncept, rigga och kontrollera vilken tid under dagen det blir bäst.
 • Fotograferingen tog ca 1 timme
 • Ladda in och göra urval tog ca 2 timmar
 • Redigeringen tog ca 12 timmar
 • Bilden innehåller 38 ihopklippta bilder varav varje råfil hamnar på ca 20MB
  Oftast fotograferar jag bakgrunden och människan separat, så att jag kan redigera ihop bakgrunden först och sen klistra in människan. I det här fallet är det 37 bakgrundsbilder och 1 människobild. I vanliga fall, med lättare bakgrunder, kan 5-10 bilder räcka. Här ville jag få det bra vid alla blad och sånt.

Totalt är det ca 22 arbetstimmar. Troligtvis mer. Därefter behöver jag ta hänsyn till kostnader för 3 olika backuper där det finns månads- och årsavgifter. Mappen för denna bild ligger på ca 17 GB. Jag vet. GALET.


Klausul

Jag är sämst på att ta betalt. Det finns andra som är bra på det, inte jag. Jag skapar fotografi för att berätta och bearbeta. Och för att känna lycka och frihet. Det värderar jag mer än pengar. Även om jag behöver äta.


Priset då?

Förutom arbetstimmar och andra avgifter räknar jag så här:

Framkallning

Jag har olika storlekar som går att beställa hos mig (beroende på formatet av bilden) och dessa printas i limited edition på arkivsäkert fine art papper. Mina kostnader (i kronor) för framkallning är:

 • Bilder i “vanliga” format (cm)
  • 21×30 = 275
  • 40×60 = 450
  • 50×70 = 565
  • 70×100 = 1 005
 • Avlånga bilder (cm)
  • 50×100 = 750
  • 70×140 = 1 720
 • Kvadratiska bilder (cm)
  • 40×40 = 410
  • 50×50 = 510
  • 70×70 = 915

Därefter spar jag 1-2 egna exemplar i kollektionerna för eget bruk och/eller utställningar.

Pålägg

Sen har jag gjort det lätt för mig när jag räknat ut mina kostnader. Jag räknar framkallningspriser ungefär x4, x5 eller x6 beroende på arbetet bakom den. Exempelvis, om vi går tillbaka till ovan nämnd bild, och den beställs i storlek 50×100 hamnar priset på 3 900 kronor. Ibland, på vissa av mina avlånga bilder, finns möjligheten att köpa en croppad variant och då skulle t ex en 21×30 kosta 1 050 kr.

Klausul igen

Jag glömmer många gånger bort att räkna med arbetstid för beställning och för att posta prints, samt kundkontakt.

Men, men.

Ett tips är att ta stöd av Svenska Fotografernas Förbund prisguide för att få mer kött på benen gällande pris.

/Therese, som gärna tar emot dina tips.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *