Gah. Jag är fylld med magi.

I tisdags släpptes verket Vi delar stämband – musik av Cornelia Arvidsson och fotografi av mig. Under flera år har jag fotograferat med Cornelias musik i öronen. Det har minst sagt varit känslosamt. Minst sagt. Bland annat för att jag fått ta till mig musiken på ett sätt jag aldrig gjort tidigare.

Vårt verk

När vi träffades blev vi kära i varandras sätt att skapa musik och bild. I tisdags släppte Cornelia och hennes band en vinyl som kommer med en tillhörande fotobok. Jag är så stolt att fått ha varit med på den här resan.

Tankar om fotoboken

Vi delar stämband - fotobok


Två främsta utmaningarna var att: 1. veta hur jag ska fotografera och 2. formatet. Jag behövde ta in musiken ordentligt och hitta en berättelse. Samtidigt som den ska gå ihop med musiken behöver jag gräva i mig själv för att tolka det jag hör, läser och ser.

Några ord om att: Gräva i musiken

Med “vi delar stämband” ser jag en familjekoppling – du delar blod med någon; du delar DNA med någon; du har ärvt gener. “Jag tycker jag är vacker” har hjälpt mig i arbetet att ifrågasätta och konkretisera vad som är vackert. Och kanske har du sett bilderna och tänker “vadå vackert”. Men vackert för mig är när något gestaltas såsom det är (eller såsom jag vill att det ska vara).

Några ord om att: Välja format

Cornelias texter är sköra, ärliga och ger mig ett slag i magen. På ett positivt sätt. Jag blir påverkad, men stärkt. Det ville jag skulle spegla i formatet. Därför gjordes fotoboken i tidningsformat med sköra och tunna papper som omviras av ett starkt juteband. Du som har tidningen har kanske hållit upp den mot en ljuskälla eller koncentrerat dig extra för att kunna läsa bildtexterna. På samma sätt har jag samarbetat med Cornelias musik. Tidningarna är ihopsydda och jutebanden har märlats ihop, med syfte om att nå känslan av ett hantverk – likt musiken.

Åh, jag kan prata om Vi delar stämband i evigheter. Precis som alla föräldrar kan om sina barn. Men jag avslutar här. För nu.

Liveband med mer än musik

Alltså wow vilket liveband. Jag vill bara ha mer. Den största lyckan var i tisdags. Jag satt där och bara njöt av deras musik. Den går rakt in i kroppen och rör om. Jag vill se dem live igen. Du kan lyssna på dem här:

/Therese, som nu är tillbaka på gården bland alla djur och bananträd som susar i vinden


🎷🗞📖 Verket finns i 100 exemplar där vinyl och tidning kommer tillsammans. Hör av dig till mig eller Cornelia om du vill skaffa ett för en 200-lapp.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *