Vad kostar en bild?

Den eviga frågan bland fotografer och andra konstnärer; hur ska vi tänka vid prissättning och varför?

Så här gör jag

Det lättaste är att ta en av mina bilder som exempel. Vi tar en purfärsk som publiceras på min Instagram just nu:

Bakgrundsinformation

 • Förberedelser tog ca 7 timmar
  Här ingår idé, koncept, rigga och kontrollera vilken tid under dagen det blir bäst.
 • Fotograferingen tog ca 1 timme
 • Ladda in och göra urval tog ca 2 timmar
 • Redigeringen tog ca 12 timmar
 • Bilden innehåller 38 ihopklippta bilder varav varje råfil hamnar på ca 20MB
  Oftast fotograferar jag bakgrunden och människan separat, så att jag kan redigera ihop bakgrunden först och sen klistra in människan. I det här fallet är det 37 bakgrundsbilder och 1 människobild. I vanliga fall, med lättare bakgrunder, kan 5-10 bilder räcka. Här ville jag få det bra vid alla blad och sånt.

Totalt är det ca 22 arbetstimmar. Troligtvis mer. Därefter behöver jag ta hänsyn till kostnader för 3 olika backuper där det finns månads- och årsavgifter. Mappen för denna bild ligger på ca 17 GB. Jag vet. GALET.


Klausul

Jag är sämst på att ta betalt. Det finns andra som är bra på det, inte jag. Jag skapar fotografi för att berätta och bearbeta. Och för att känna lycka och frihet. Det värderar jag mer än pengar. Även om jag behöver äta.


Priset då?

Förutom arbetstimmar och andra avgifter räknar jag så här:

Framkallning

Jag har olika storlekar som går att beställa hos mig (beroende på formatet av bilden) och dessa printas i limited edition på arkivsäkert fine art papper. Mina kostnader (i kronor) för framkallning är:

 • Bilder i “vanliga” format (cm)
  • 21×30 = 275
  • 40×60 = 450
  • 50×70 = 565
  • 70×100 = 1 005
 • Avlånga bilder (cm)
  • 50×100 = 750
  • 70×140 = 1 720
 • Kvadratiska bilder (cm)
  • 40×40 = 410
  • 50×50 = 510
  • 70×70 = 915

Därefter spar jag 1-2 egna exemplar i kollektionerna för eget bruk och/eller utställningar.

Pålägg

Sen har jag gjort det lätt för mig när jag räknat ut mina kostnader. Jag räknar framkallningspriser ungefär x4, x5 eller x6 beroende på arbetet bakom den. Exempelvis, om vi går tillbaka till ovan nämnd bild, och den beställs i storlek 50×100 hamnar priset på 3 900 kronor. Ibland, på vissa av mina avlånga bilder, finns möjligheten att köpa en croppad variant och då skulle t ex en 21×30 kosta 1 050 kr.

Klausul igen

Jag glömmer många gånger bort att räkna med arbetstid för beställning och för att posta prints, samt kundkontakt.

Men, men.

Ett tips är att ta stöd av Svenska Fotografernas Förbund prisguide för att få mer kött på benen gällande pris.

/Therese, som gärna tar emot dina tips.

Hur musik och bild samspelar i mitt fotograferande ✨

När jag ser hör jag ljud; när jag ser bilder hör jag musik. När jag går i trappor hör jag framtidsljud av hur någon ramlar. När någon sätter sig i en bil hör jag motorn starta innan nyckeln vrids i tändningslåset.

Framtidsljud. Roligt ord. Nu finns det i mitt lexikon i alla fall.

Sen kan det bli helt tyst, som med den här bilden 👇🏻. Eller, tyst blir det aldrig men här hör jag bara tomhet och sus.

Tystnad

Jag gillar hur ljud och bild samspelar hos mig. Det har det gjort så länge jag kan minnas. Därför kan jag inte sluta berätta hur roligt det har varit med fotoprojektet Vi delar stämband. Jag har sparat några Instagram stories som highlights där du kan se bilderna ur projektet tillsammans med tillhörande låtar.

Jag tror att du gör detsamma, alltså att bild och ljud samspelar. I alla fall om du hör ett ljud så ser du bilder. Tänk dig att höra “muuu” följt av *krasch*. Då ser du att en ko precis har sprungit över din tomt och och knuffat ner din kaffeservis som du precis placerat på ditt nya bord. Kanske, i alla fall.

/Therese, som ska ut och sätta sig i solen bland citronträd (men det finns inget glamoröst i det, jag delar platsen med bina som gärna berättar att de finns där)

Vi delar stämband @ Instagram

God kväll 👋

Till dig som är mer nyfiken på projektet Vi delar stämband så pratar jag lite mer om bilderna på min instagram @banstrom. Till exempel vad jag själv tycker om dem, varför de är tagna och när.

Ett exempel är:

En berättelse då min minsta vän blev en växt.

För övrigt gillar jag den blandningen i mycket – bland hårt med mjukt, eller rakt med organiskt. Det är den där balansen som kan vara intressant att undersöka. Här finns också möjlighet att påverka bildens berättelse genom att väga mer åt det ena eller det andra hållet.

Nu ska jag ta fram lite ost och fikonmarmelad. Så. Gott.

Hej mars

Även fast bilden är gjord på en ö i medelhavet tycker jag den kan representera en svensk vår. Det är lite ostadigt. Kanske kommer snön tillbaka. Och så börjar det lukta skit på gatorna, pga ej ansvarsfulla hundägare.

Men det enda som luktade skit hos mig var en av hundarna som valde att rulla sig i koskit. Spabehandling tyckte hon. Inte jag.

/Therese, som välkomnar våren men eldar fortfarande inomhus

En känga till genus

Jag åkte till Venedig tillsammans med en vän sommar 2017. I badrummet, där vi bodde, hängde en tavla med en sån där otroligt polerad kvinnokropp. En vindruvsklase var placerad framför könet. Vattendroppar smekte kvinnokroppen. Inget kroppsbehåring – såklart. Inte ett fjun. Inte en enda liten felaktighet i huden.

Det fick mig att göra samma sak, fast motsatsen.

Så jag vill inte ge en känga till begreppet “genus”, utan till samhället. Eller, till Italien.

Bilden gjordes (inte bara för att jag blev provocerad av bilden i badrummet) för att tillhöra serien “Vi delar stämband“.

/Therese, som just nu lyssnar till snarkande hundar

Fastnade på golvet

Min erfarenhet är att vi lägger mycket tid på kroppsspråk i konstsammanhang (och i samtal med andra, bilder i sociala medier och…ja, alltid). Just nu tänker jag främst på placering av kroppar; om någon står upp och den andra sitter ner hamnar den sittande i underläge. I alla fall när bilder och fotografi diskuteras i samband med orientalismen. Alltså – egentligen – hur bilden av Europa skapades genom Afrika på 1800-talet.

Så, jag satte mig på golvet, och fastnade där. Ljuset strömmade in genom diffuserade fönster. Du vet, såna där vågiga glasblock som ibland används i badrum för att avskärma dusch eller liknande.

Där ligger lite hundhår – eller katthår – under kabeln. Som om det håller hårt och inte vill släppa taget. Håller hårt. Sen ser jag plåstret på armen. Det jag glömde ta bort igår kväll efter ett blodprov.

Visst, stående och sittande positioner kan användas som maktmissbruk. Men, när en sitter på golvet (eller marken) så blir det så mycket närmare livet på något sätt. Sätt dig ner och testa. Titta dig omkring.

/Therese, som tog fram dammsugaren och eldade upp plåstret i spisen (eller nej, jag har nog inte dammsugit där ännu)

Återuppväcka en kärlek

Jag började 2018 med att volontära på en hästgård på Island. Där återuppväcktes kärleken till vad det djuret ger mig. Det är den enda miljön som får mig att inte tänka på något annat.

Det går inte att tänka på något annat. All fokus krävs. Annars kan något oplanerat hända.

Island är dock för kallt för min smak – om än otroligt vackert. Så jag längtade tillbaka till medelhavet, där mycket tid har spenderats på sistone.

Jag har sen dess hjälpt andra med deras hästar. Jag har fått känna på hur det är när hästar
blir gamla,
lämnas för att dö,
ska utbildas,
blir stulna,
slänger av mig,

och mycket annat. Men främst hur de ger mig energi.

Bilden

Med en lätt hjärnskakning trampade jag vidare i egna spår. Blåmärket fick andra att skratta, när jag haltade mig fram eller hade svårt att sitta. Bilden ovan är en del på ett fotoprojekt jag har arbetat med när jag kursade på Akademi Valand förra året.

Hjärtan slutar slå

Japp, det är så fotoprojektet heter. Jag vet inte om jag någonsin kommer att våga visa det i icke stängda rum. Men jag fortsätter arbeta vidare. För jag tror att det kan sluta i något gott.

Fotoprojektet startar i en rädsla om att skaffa barn. Några rader ur mitt artist statement:

Under en sommar gjorde djuren mig påmind om mina fasor. Hunden förlorade sina valpar och hästarna blev stulna. Kanske försvinner mina framtida barn, dina barn eller någon annans barn. Eller så kommer det aldrig att hända, för att det inte går att skaffa barn.

Eller ja, våga och våga. Jag vågar. Men det är bara den första versen som är skriven. Och kanske lite däremellan. Tanken är att det ska bli en trilogi. Bilder ur första och andra delen:

/Therese, som precis fyllt 30 och ser fram emot att vara mer aktiv här än tidigare 💃🏼

Release och vernissage – Vi delar stämband

Gah. Jag är fylld med magi.

I tisdags släpptes verket Vi delar stämband – musik av Cornelia Arvidsson och fotografi av mig. Under flera år har jag fotograferat med Cornelias musik i öronen. Det har minst sagt varit känslosamt. Minst sagt. Bland annat för att jag fått ta till mig musiken på ett sätt jag aldrig gjort tidigare.

Vårt verk

När vi träffades blev vi kära i varandras sätt att skapa musik och bild. I tisdags släppte Cornelia och hennes band en vinyl som kommer med en tillhörande fotobok. Jag är så stolt att fått ha varit med på den här resan.

Tankar om fotoboken

Vi delar stämband - fotobok


Två främsta utmaningarna var att: 1. veta hur jag ska fotografera och 2. formatet. Jag behövde ta in musiken ordentligt och hitta en berättelse. Samtidigt som den ska gå ihop med musiken behöver jag gräva i mig själv för att tolka det jag hör, läser och ser.

Några ord om att: Gräva i musiken

Med “vi delar stämband” ser jag en familjekoppling – du delar blod med någon; du delar DNA med någon; du har ärvt gener. “Jag tycker jag är vacker” har hjälpt mig i arbetet att ifrågasätta och konkretisera vad som är vackert. Och kanske har du sett bilderna och tänker “vadå vackert”. Men vackert för mig är när något gestaltas såsom det är (eller såsom jag vill att det ska vara).

Några ord om att: Välja format

Cornelias texter är sköra, ärliga och ger mig ett slag i magen. På ett positivt sätt. Jag blir påverkad, men stärkt. Det ville jag skulle spegla i formatet. Därför gjordes fotoboken i tidningsformat med sköra och tunna papper som omviras av ett starkt juteband. Du som har tidningen har kanske hållit upp den mot en ljuskälla eller koncentrerat dig extra för att kunna läsa bildtexterna. På samma sätt har jag samarbetat med Cornelias musik. Tidningarna är ihopsydda och jutebanden har märlats ihop, med syfte om att nå känslan av ett hantverk – likt musiken.

Åh, jag kan prata om Vi delar stämband i evigheter. Precis som alla föräldrar kan om sina barn. Men jag avslutar här. För nu.

Liveband med mer än musik

Alltså wow vilket liveband. Jag vill bara ha mer. Den största lyckan var i tisdags. Jag satt där och bara njöt av deras musik. Den går rakt in i kroppen och rör om. Jag vill se dem live igen. Du kan lyssna på dem här:

/Therese, som nu är tillbaka på gården bland alla djur och bananträd som susar i vinden


🎷🗞📖 Verket finns i 100 exemplar där vinyl och tidning kommer tillsammans. Hör av dig till mig eller Cornelia om du vill skaffa ett för en 200-lapp.

Skit ner dig på fotofestivalen Spegla i Norrköping

I år är det tredje året för fotofestivalen SPEGLA i Norrköping. Jag har varit på SPEGLA de andra två åren och alltid gått därifrån med inspiration, nya bekantskaper och en slags nytändning. Jag har varit på föreläsningar, workshops (sånt som våtplåtsfotografering och bygga hålkamera), bläddrat och köpt böcker m.m. Det är en viss stämning på fotofestivalen, som jag inte kan sätta fingret på.

En galet stor favorit är bildbaren. En samlingspunkt för alla deltagare. Tidigare år har jag njutit av alla pecha kuchas – en, i mina ögon, uppskattad föreläsningsform som ger mycket av många.

Gladeligen har jag fått lyckan att ställa ut bildspelet Skit ner dig som du kan läsa mer om på deras sajt. Jag är oerhört ödmjuk och tacksam för möjligheten.

Biljetter kommer snart. Håll utkik på deras Facebook.

En tjänst för dig som vill prata ut

Under arbetet med Vitt mjöl i påsen har det framkommit en oerhört viktigt output: vikten av att prata mental hälsa. Därför arbetar just nu jag och Ylme (den brutalt fulsnygga figuren som kommer att hålla till i tjänsten) på en app som ska ge stöd i möjligheten att få prata ut.

Mitt mål är att den finns på marknaden inom ett par månader.

Vill du vara med i projektet? Eller bara veta mer? Hör av dig på therese@banstrom.se.