Tio tips om den grekiska ön Santorini

Fantastiska, fantastiska ö. Vår bröllopsresa gick till Santorini och det var minst sagt magiskt. Jag bokade resan i all hemlighet och kände mig så busig :) Trots att jag har varit på ön blir jag lika fascinerad varje gång jag återkommer. Hur cool är den inte?

Häromkvällen snickrade jag ihop en liten reseguide då jag vill passa på att dela med mig av 10 äventyr du kan göra på Santorini. Du kan skriva ut eller spara materialet, eller fortsätta läsa det här inlägget.

 

1. Bo i Oía (ía)

Oía är, i min smak, den finaste delen av Santorini. När du bildsöker på ”Santorini” är det mest bilder av Oía du hittar. Men, när du söker efter boende (eller bokar charter) kommer du få förslag om att bo i Kamari. Såvida du inte gillar det turistiga, med bland annat inkaastare, så skulle jag rekommendera att inte boka ett boende i Kamari utan välj istället konststaden Oía.

Vill du ha lite mer fart och vind kan du bo i Thira, som är Santorinis huvudstad.

2. Ta en båttur

När du traskar runt på Santorini kommer du märka av fantastiska höjder. För att få ett grodperspektiv rekommenderas att ta en båttur. Den rutten jag gillar bäst går förbi Black beach, Red beach, White beach (på bild) och Hot springs med några stopp lite var stans. Vidare har vissa bolag egna bays där ni stannar för lunch. Det finns även kvällsturer.

Sugen? Då skulle jag föreslå en semi-privat båtresa via arrangörerna Spiridakos. Läs mer om turen på deras webbplats.

3. Hyr en bil

santorinitips_03_2

Ta en karta från ditt hotell och bege dig ut på berg-och- dalvägarna. Stanna på platser du finner intressanta.

Förutom att besöka städer som nämns i det här dokumentet vill jag tipsa om staden Megalochori. Ställ av bilen vid parkeringen och traska runt i smala gränder. Kanske blir du nyfiken på att besöka grottan. Är du sugen på att äta Santorinis godaste greksallad besöker du även restaurangen Athermi som ligger lite utanför ”gränder”- området.

När du har bil kan du även åka upp till Santorinis högsta topp som ligger vid Moni Profiti Ilia.

Det tar inte lång tid förrän du märker var Santorinis gator går. Ön är som sagt inte så stor och du kan åka igenom den på cirka 45 minuter.

Megalochori
santorinitips_03
Otroligt charmiga gränder blandat med restauranger och övergivna byggnader (älskar det då jag fantiserar bort om vad som hänt).

Moni Profiti Ilia
santorinitips_03_31
Härifrån kan du se hela ön. Men var försiktig med vart du riktar kameran då det finns en militärbas här.

4. Gå ner till hamnen

När du är i Oía kan du gå ner till hamnen och äta på ett trevligt lunchställe. Var bara beredd på en riktigt varm promenad tillbaka upp igen.

Här kan du också hitta några kattvänner!

5. Se solnedgången

Du kan se solnedgången bäst från udden på Oía (som också är ett gammalt slott). Det är även den mest populära utsiktsplatsen för det endamålet. Kom bara ihåg att vara i tid, då många andra också samlas där. Solen går även ner väldigt fort där i slutet, så var fokuserad (troligtvis träffar du även på vovven, som varje kväll kikar på solnedgången).

Tips! Kika på en väderprognos för att se när solen går ner och var där ungefär en timme innan. Vill du passa på att äta middag samtidigt som solnedgången kan du boka bord (gör det i tid, då det många gånger är fullbokat).

6. Besök Thira

santorini_thira2

Thira är Santorinins huvudstad. Den ligger, likt Oía, på höga höjder och bjuder därför på restauranger med härlig utsikt. Här finns också shopping och uteliv. Thira är något billigare än Oía.

7. Mat att äta

fb_23

Missa inte att äta moussaka, grekisk sallad, olika fiskrätter och annan grekisk mat (se menyn eller fråga serveringspersonal).

Alla restauranger har sin egen charm och jag har aldrig varit missnöjd med maten. Men två tips är (redan nämnda, se punkt tre) Athermi i Megalochori och Santorini Mou som ligger lite utanför kärnan av Oía. Sistnämnda restaurangen är en upplevelse av levande musik och familjär stämning. Den har dock blivit lite mer turistig men så fort man vant sig vid atmosfären kan man njuta lite extra av maten.

8. Smaka på vinet

santorini-vin

Det finns en del vingårdar på Santorini. En favorit är Domaine Sigalas. Här kan du beställa en vinprovning av nio olika viner för ungefär 150 kronor. Ta även deras osttallrik!

Vidare kan du hitta många vingårdar när du kör omkring med bilen. Vissa erbjuder fantastiska utsikter och andra har lummiga trädgårdar.

9. Fascineras av utgrävningen

Ta bilen eller lokalbussen (cirka två euro per person) till Akrotiri och besök utgrävningen. Det är ett coolt ställe!

10. Häng i Perissa

santorinitips_07

DCIM100GOPROGOPR0471.

Åk till Perissa om du vill svalka av dig i havet! Det känns troligtvis annorlunda att ha svart sand mellan tårna men vattnet är lika kristallklart ändå! Här finns även en väldigt trevlig bar, Tranquilo, som uppmanar till en lugn stund. Kanske tar du en av deras goda drinkar, till exempel en Strawberry daiquiri. Här kan du även äta grekisk, vegetarisk och vegansk mat. De erbjuder även yogapass.

Ladda ner

Ladda ner pdf:en med tio tips om Santorini

/Frugan, som gärna skulle bosätta sig där