Photo walk med Mikael Almehag och tips till dig som vill fotografera okända

Dagens lunch spenderades med ett gäng fotosugna deltagare och photo walk-ledare Mikael Almehag. Du kanske känner till fotomaraton? Mikael drog hem förra årets mara och tack vare kollegan Kristina hittade vi den här lunchaktiviteten.

Det var en photo walk blandat med workshop där uppgiften var att fotografera någon okänd. Jag ville utmana mig själv och kom då på att jag nog aldrig bett en okänd grimasera. Sagt och gjort – den första jag frågade sa ja :)

Tips till dig som vill börja fotografera okända

 • Var inte rädd
  Många är positiva till att ställa upp. Om du vill vara säker på att någon säger ja så skulle jag rekommendera att satsa på en karl (helst på något sätt utseendefixerad) i ca 20-30 års åldern eller en kvinna likt på bilden. Jag tror att alla inom de villkoren har sagt ja till att vara med.
 • Fotografera okända tillsammans med någon annan
  Det kan vara lättare att vara två de första gångerna.
 • Berätta varför du gör det
  Då förstår den som blir frågad varför hen ska ställa upp.
 • Tveka inte – gå bara fram till personen.
  Så fort ni börjar prata så är det mycket lättare
 • Ge den okände beröm efter ungefär 3-5 sekunders fotograferande
  Det är ganska tråkigt att bara stå där utan att fotografen säger något. Bekräftelse är ett vinnande koncept.

/Therese, som kan vara din +1 om du vill börja fotografera främmande människor på stan

10 ögonblick från resan | San Francisco – Los Angeles – Las Vegas

Jag kan varmt rekommendera samma resetur som vi tog. Här kommer tio ögonblick från resan.

Första stoppet

1. Landa i San Francisco.
2. Första dagen traskade vi runt på gatorna (missa inte Lombard street, sjölejon och alla galna backar + The Castro) och panikshoppade för att bagaget fastnade på Island (åk inte med WOW Air – de är not so wow…).
3. Vidare var dagsutflykter till Yosemite och Alcatraz var en höjdare. Om jag fick välja skulle jag vilja hänga i Yosemite i cirka en vecka.

usa-01-sanfrancisco_02

usa-01-sanfrancisco

usa-01_yosemite_03

usa-01_yosemite

usa-01_yosemite_02

Andra stoppet

4. Efter fem dagar i San Francisco hyrde vi en (megastor)bil och tog ett stopp över natten i Napa Valley för att dagen efter åka vidare längst med Highway 1. Fantastisk natur. Tips! Stanna så många gånger du vill, kan och vågar!
5. Stanna igen, och ät lunch i Carmel by the sea.
6. Och sen – häng bredvid elefantsjölejon. De måste ju vara en korsning med hund/ko/något annat?! De lät som hundar i alla fall. De syns längst med vägen och det finns även skyltat. Jag ville hoppa ner och gosa med dem. Mannen min tyckte inte att det var en bra idé.
7. Till slut landade vi i Los Angeles och bodde i Venice. Här tog vi bilutflykter och turistade som sig bör. Jag njöt av den godaste guacamolen jag ätit.

usa-02-napavalley

usa-02-highway1

usa-03-elefantsjolejon

usa-02_bigsur

usa-02-venice_08

usa-02-venice_05

usa-02-venice_04

usa-02_venice_02

usa-02_venice

usa-02-venice_03

Sista stoppet

8. Efter stoppet i LA hyrde vi bil igen och åkte vidare till Las Vegas igenom Death Valley. Dött – minst sagt. Efter ett tag i öknen ser du skylten ”stäng av AC” och ”testa bromsarna”. Att testa bromsarna gjorde en nervös, speciellt när de inte fungerade som de ska. Men det bidrar också till äventyret.
9. Och utflykten till Grand Canyon – galet! Här skulle jag gärna också spendera en vecka istället för en dag. Kanske leva med indianerna, eller något sånt. Och Joshua Tree! Vackert. Vi fick med oss några Joshua Tree-frön som ska planeras i kruka här hemma.
10. Ett sista stopp och ett sista tips – avsluta i Gamla Vegas! Lite råare och väldigt mycket mindre.

usa-03-deathvalley

usa-03-grandcanyon_02

usa-03_grandcanyon

usa-03-vegas_03

usa-03-vegas_02

usa-03-vegas

usa-03-flygahem

/Therese