People I know av Inta Ruka

Månadens fotobok.
Jag fick höra att fantastiska Inta Ruka arbetar som städerska i vanliga fall. En stor erkänd fotograf. Jag vet inte hur jag ska förklara, men det påverkar min bild av hennes fotografier och bildvärlden i sig. Den behöver inte vara sådär flådig, som den ibland ser ut att vara.

Fotograf: Inta Ruka
Utgivningsår: 2012
Köp boken: 355 kr (på Adlibris)

I boken får du följa med till olika platser där Ruka har träffat de avbildade. Det är tre projekt i ett och innehåller bilder från 80-talet och framåt. Boken känns fortfarande ny, då jag inte läst alla berättelser. Bilden ovan är en favorit.

”Vladimirs was a solider in the war. He walked all the way to Koeningsberg on his feet. He recived many awards and one medal. At the burial of his oldest son, who died in an accident, Vladimirs placed the medal inside the son’s coffin.”

Jag gillar att ta fram boken för att den är så stor och robust. Det får bära eller brista, ungefär så känns det när jag bläddrar i den. Ibland får ett bord agera stöd, men ibland går ett bord sönder pga den vikt som är på bordet (eller av annan anledning). Kanske är det just det som behövs i livet? Någon som ger dig trygghet och stabilitet.

/Therese, som gillar att fantisera vidare om vad en bok ger läsaren

Italia av Martin Bogren

Månadens fotobok. Jag har bara en sak att säga – köp den här boken. Så fin att läsa. Jag blir så inspirerad när jag ser diset i bilderna.

Fotograf: Martin Bogren
Utgivningsår: 2017
Köp boken: 277 kr (på Adlibris)

Den är så välkomponerad. Första gången jag bläddrade i den så vräkte jag ur mig ”jaaaaaa” när jag bläddrade till nästa sida. Nästan som att jag blev lycklig av hur boken är utformad och vilken bild som kommer när.

/Therese, som tycker att du ska svänga förbi Martin Bogrens sajt för att läsa mer

Ser dig se mig av Moa Karlberg

Reflektion

I Ser dig se mig av Moa Karlberg ifrågasätts integritet. Reflektioner i form av spegelbilder och tankar blir ett. Vem är du och vad vet andra?

Månadens fotobok

Idag vill jag tipsa om just den berättelsen. Den inspirerande mig till att hitta en spegelbild i köket (se ovan).

Tjuvtitt i boken Ser dig se mig av Moa Karlberg.
Tjuvtitt i boken

Fotograf: Moa Karlberg
Utgivningsår: 2009/2010
Köp boken: Finns b la på nevabooks för 150 kr.

Ser dig se mig är ett gäng porträtt tagna genom ett fönster där motivet ser sig själv i spegelbilden i fönstret (och inte kameran). På så sätt har Moa Karlberg fångat någon annans spegelbild. Jag gillar det autentiska och på ett sett känsliga i det hela. Skulle du vilja bli porträtterad utan att du visste om det?

Jag älskar ifrågasättningen om integritet. FRA, storebror och allt det.

En annan sak jag älskar från Moa Karlberg är hennes ”Trafficking”. Magisk. Skynda dit :)

/Therese, som nu kom på att hon också är engagerad i forlossningsfoto.se. Så avis! En dröm är att fotografera förlossningar.

The Neighbors av Arne Svenson

The Neighbors av Arne Svenson

Månadens fotobok
Jag är så himla nyfiken av mig. Många gånger på mina grannar. Hur lever de? Vad gör de? Hur ser deras hem ut? Får jag titta i kylskåpet? Arne Svenson har gjort en bok om just grannar.

Fotograf: Arne Svenson
Utgivningsår: 2015
Köp boken: 376 kr, finns bland annat på Adlibris

Jag har härmat Arne Svenson

Jag har nämnt Arne tidigare i samband med en fotouppgift där vi skulle härma en annan fotograf. Förutom lyxen i att hoppa in i rollen som en annan konstnär så gillar jag att bläddra i hans bok för att läsa om hans grannar.

Annat intressant om Arne Svensson: han har blivit stämd för det här projektet. Det var nämligen en granne som såg sig själv i en av hans bilder. Väldigt spännande historia.

/Therese, som ska natta sig själv alldeles strax

In Absence av Monika Macdonald

Månadens fotobok.
Alltså titeln får ju mig att vilja koka te, sätta mig i något mörkt hörn i en mysig fåtölj och tända en läslampa för att se vad som är i frånvaro. Gärna att det regnar utanför. Tack Monika Macdonald!

Fotograf: Monika Macdonald
Utgivningsår: Rykande färsk! 2016
Köp boken: 270 kr, finns bland annat på Adlibris

Det jag vet om fotografen är att hon är en svenska som gifte sig med en Macdonald. När hon skilde sig i 40-årsåldern (jag vet inte om hon skilde sig med Macdonald eller någon annan) ville hon testa på det där ungdomslivet. Så hon kom i kontakt med andra i samma situation och det livet får vi ta del av i boken.

Boken ger mig frågor som jag sen får ta del av. Handlar den om frånvarande från det vanliga livet? Eller om livet en har varit frånvarande från?

Monika Macdonald ställde ut på fotografiska tidigare i år, vilket jag totalt missade. Jag får sitta och läsa hennes bok istället och hålla utkik efter andra tillfällen.

/Therese, som älskar ”äckliga” bilder. Den där med naglarna ger en gåshud!

Where no Endings end – Jessica Silversaga

Fotobok av Jessica Silversaga

Månadens fotobok.
Att läsa fotoböcker passar mig som lätt tappar koncentration när jag läser vanliga böcker. Därför tänkte jag börja att, ungefär en gång i månaden, tipsa om fotoböcker jag har i min bokhylla.

Fotograf: Jessica Silversaga (sjukt coolt efternamn!)
Utgivningsår: 2011/2012
Köp boken: 212 kr, via fotografens Etsy-butik (det finns 250 upplagor och jag har upplaga nr 177 så skynda fynda :))

Om fotoboken

Boken är i A5 och på 80 sidor får jag ta del av de bilder som fotograferades under 2008-2010. I boken finns ingen text, vilket jag älskar med den. Då är det bokens titel ”Where no Endings end” och bilderna jag förhåller mig till när jag läser den.

Och vilka bilder! Alla olika val av ljussättning ger mig en blandning av det sköra och hårda. Det får mig att tänka på ilska och tacksamhet. Jag ser en tacksamhet för att det finns de som kan trösta en. Titta till exempel på bilden i uppslaget ovan. Ljuva och sköra stämmor.

/Therese, som återkommer med tips om en helt annan typ av fotobok nästa gång