Vad vill du säga med bilden?

Jag startade min första blogg för närmare 10 år sen med fokus på webbdesign. Jag svarade på frågor om bland annat CSS och HTML för att det var roligt att kunna hjälpa till – samma typ av tillfredsställande som när du ger bort den där uppskattade presenten till din vän (så kul!!) :)

Jag vill tro att jag kan lära mig något av alla människor jag träffar och pratar med. Och jag gillar att dela med mig av det jag har lärt mig – för det kanske kommer till nytta för någon annan. Eller som min kollega sa: ”du är en levande tutorial”.

På Facebook

För några veckor sen stötte jag på den här frågan i en Facebook-grupp:

De känns som att nånting saknas med redigeringen men jag kan inte komma på vad, nån som har nått tips på vad man skulle kunna göra annorlunda?

Det var en bild på en hund liggandes på en skogsstig. Ganska mörk och jag såg en ledsam blick. En vacker ledsam blick. Kanske trånande blick. Lite ”vad är en bal på slottet”-känsla. Och samtidigt varm. Jag fick lust att kramas.

Fråga!

Och här tänds hjälparglöden hos mig. Är det det fotografen vill säga? Men jag var inte säker. Fotografen har inte sagt något om det. Därför frågar jag:

Vad vill du säga med bilden?

Om jag får svar på den frågan vet jag vad fotografen är ute efter, och således får vi se om jag kan dela med mig av något användbart.

bild

För mig var det dock inte solklart vad det var för bild. Jag såg inte heller samma sak som de andra.

Vad gör jag nu?

Det kändes som om jag hade trampat någon på tårna och det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Frågan ställdes i all välmening för att eventuellt kunna ge förslag på vad man kan göra med bearbetningen. Men nu då? Ska jag förklara vad min mening var? Kommer jag i såna fall gräva min egen grav? Jag valde att avstå den här gången.

Mitt fokus – vad vill du säga med bilden

Om vi tittar på bilden längst upp i det här inlägget så är det exakt samma bild men med två olika redigeringar. Det var det här jag var ute efter – om jag kunde hjälpa till med att ge förslag på redigering.

Men ibland kan man vara klantig. Hur skulle du hjälpa någon som frågar om bildredigering?

/Therese, som gärna fortsätter med att dela med sig