En favoritbild | #fotokickstart 2017, 08 av 30

Du som har hängt här ett tag har redan sett den här bilden. ”Mannen med de negativa tankarna”. Jag har berättat om ett bokprojekt tidigare, där den bilden ingick.

Jag gillar det mjuka och samtidigt grafiska och statiska i bilden. Tänker mig att en får vara hård när en har negativa tankar. Du vet den där berömda skölden? Det bästa med tankar är ändå att de bara är tankar och inte verklighet.

/Therese

Att fotografera för en bok

Förra året fick jag äran att fotografera för en bok. Boken är inte klar än och inte bildurvalet heller, men troligtvis får vi knyta ihop projektet snart och det vore roligt att få visa upp resultatet här. Om du ska fotografera för en bok vill jag passa på att dela med mig av tips.

Tre bästa tips

  • Skriv ett ordentligt avtal som du är nöjd med! Jag utgick från ett standardavtal från SFF. I och med att många parter är inblandade i ett bokprojekt (till exempel författare, redaktör, bokförlag med flera) kan det vara nyttigt att specificera hur många exempel man ska göra av en och samma bild det vill säga hur många gånger en bild kan ändras (oavsett om det är bildbearbetning eller ny bild). Det kan också vara bra att fundera på om du vill ha betalt per bild eller för hela projektet. I och med att bokprojekt brukar bli väldigt stora skulle jag tipsa om att ta förskottsbetalning på en viss procent av arvodet.
  • Ha en tydlig plan! Och öppen kommunikation. I avtalet kan du reglera vem det är som godkänner bilder, det är bra att ha nedskrivet. I annat fall kan du få olika beslut från olika personer, om beställare inte har tydlig kommunikation sinsemellan. Möten och diskussion om bilderna är viktigt!
  • Leverera bilder! Av erfarenhet uppskattas olika typer av leveranser. I det här bokprojekt kom vi överens om delleveranser (jag har för mig att jag levererade två bilder i veckan) med syfte om att man ska kunna godkänna bilder på vägen och göra eventuella ändringar där och då.

Ett urval

Jag fick det beskrivet för mig att boken är enkel och berör det vardagliga livet. Något som underlättade för mig när jag skulle börja fotografera kapitalbilderna var att jag hade läst boken. På så sätt kunde jag hitta den röda tråden.

Älska varandra
Älska varandra
Relationer
Relationer
Hygien
Hygien
Dejta
Dejta

/Therese, som gärna fotograferar för en bok igen.