Fri, frustrerad och sårbar

Som jag berättade igår skulle jag höra med kurskamraten om det är OK att jag publicerar bilderna hon hjälpte mig med. Jag fick ett ja (tack! :)).

Första uppgiften var alltså att fotografera på tre olika teman (fri, frustration och sårbarhet) och val av ljus ska ha en bärande betydelse för vad bilden förmedlar. Det första resultatet har ni här ovanför och resterande två är följande:

03_frustration-theresebanstrom

01_sarbarhet-theresebanstrom

Det är otroligt nyttigt att få höra andra prata om ens bilder. OCH titta på/prata om andras bilder. Speciellt när man fotograferar på samma villkor. Jag är så glad över att jag är här. Du får gärna ge dig på dessa bilder och berätta vilket tema du tycker tillhör vilken bild.

/Therese, som strax ska iväg på tisdagsmys tillsammans med alla andra kursare. Då ska vi ta fram ostbrickan, vinet, tända brasan och visa vad vi arbetar med just nu. Jag ska berätta om ”(När) Om jag dör” och är nervös…

4 svar på “Fri, frustrerad och sårbar”

 1. Fantastiskt roligt att ta del av. Jag ska inte vara den som tolkar men när jag tittar på bilderna ser jag mycket känslor, för mig är första bilden till en början en bild av att vara fri. Men när jag sagt det så inser jag hur sårbar modellen är där när jag tittar på henne från ovan med håret som en gloria runt henne. Jag ser och känner en frustration, är hon fri, sårbar eller är det en bild som återspeglar min otillräcklighet och på sätt väcks en viss frustration. Du tycks gestalta alla teman i alla bilder, bilden säger en, två saker och väcker samtidigt den tredje känslan och allt skulle kunna handla om det :) Den andra bilden är möjligt en tolkning av frustration, men samtidigt upplever jag henne sårbar i det skarpa ljuset, det liksom skär in i henne, men det är också så att en naturlig del av att vara fri är att ha bekymmer, och vara sårbar vilket jag tycker att modellen förmedlar. Jag upplever också att bilden gör mig bekymrad, frustrerad över det som stör, det som ligger och gnager inte blir gjort, inte blir sett…
  Den sista bildens tolkning var för mig solklar att hon är sårbar, men när jag tittar på den ser jag en frustration över att modellen/fotografen inte kommer loss, blir fri.

  Jag tycker som vanligt mycket om bilderna och din gestaltning av känslorna… Jag vill inte gissa för på något sätt så finns det lite av alla teman i alla tre bilderna. Det är kanske också naturligt eftersom du arbetat med tre känslor samtidigt.

  /Kristina

  En grej till – älskar det lilla hårstrået som ligger över modellens ansikte i den andra bilden. Ljuset och skuggleken är brutal! Tack för att du delar!

  1. Kul! Första bilden är tagen på temat fri, andra frustration och tredje sårbar. Den tredje bilden fick jag feedback om att den var för mycket sårbar – nästan så att jag skriver betraktaren på näsan (skär händerna, mycket luft, ljuset, kroppsspråket etc).

   Vad spännande att läsa din analys och att alla känslor återkommer i alla bilder. Om jag inte missminner mig sa kursdeltagarna detsamma. Under kursen pratade vi mycket om ljusets riktning och karaktär och i den här uppgiften försökte jag använda direkt sidoljus för att framhäva frustration, indirekt/diffuserat motljus för att framhäva sårbarhet och diffuserat medljus för att framhäva frihet.

   När det kom till ”frihetsbilden” försökte jag hoppa in i rollen som okunnig (såsom toa-/kissbilderna) genom att låta bilden vara lite rörig men drömsk tack vare håret, kroppsspråket och ljusfläckar. Jag funderade också på om inte felaktigheter är en viktig byggsten för att bilden ska kunna vara fri. Låter flummigt, men jag tror att du förstår vad jag menar.

   Sjukt svår uppgift, men väldigt rolig! :)

 2. En sak till berätta hur gick det med (När) om jag dör? visst älskar de projektet lika mycket som jag… jag längtar till det blir en bok som jag kan köpa… eller en serie som jag kan köpa år efter år.

  1. Tack för att du frågar! Jag var så nervös (och känslofull efter att få ha tagit del av andras berättelser). Jag var nog näst sist på tur, om jag inte missminner mig. När jag pratade om bilderna så kände jag att jag snart kommer börja gråta, men jag vågade fortsätta berätta och struntade i tårarna :) Jag fick feedback om att samla på mig fler bilder. Så nu ska jag bara komma överens med mig själv om hur jag ska avgränsa mig (tror att jag ska göra tre år i taget).

   Tack för otroligt fin kommentar! Jag är rörd. Boken får du när den finns :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *